This new hospital expansion is on the west and south side of the existing Aspen Valley Hospital. The new addition consists of two stories above grade with a partial basement. Special features include a 2-story enclosed curved glass atrium, second floor/low roof helicopter landing pad, ambulance canopy, connector bridge from the new phase 3 to the existing phase 2 additions, and a new loading dock.

Structural Consultants, Inc., served as the Structural Engineer of Record providing comprehensive structural design services from conception to opening of the new addition. The new concrete basement walls were set back from the existing structure to avoid undermining the existing pad footings. The basement walls that nested against the existing building were built using Shotcrete and one-sided construction techniques adjacent to temporary tie-back shoring. The first and second floors are framed with composite steel beams and composite steel deck. The lateral system includes of reinforced concrete shear walls, steel concentrically braced frames, and steel moment frames.

Structural Consultants, Inc. created a three dimensional Building Information Model (BIM) of the expansion and existing structures for use in design and construction coordination. This model allowed the design team to collaborate with the entire project team and minimize the disruption to the existing functioning hospital. Also, the BIM allowed the team to adapt quickly to changing budgetary requirements, and unknown existing conditions, while maintaining an aggressive construction schedule through the winter.

Project Specifics

Location: Aspen, CO
Completion: 2017
Square Footage: 65,000
Construction Cost: Unknown

Structural Features

  • Cast-in-Place Concrete Basement
  • Cast-in-Place Concrete Corewalls
  • Ordinary Steel Braced Frames
  • Ordinary Steel Moment Frames
  • Rigid and Flexible Diaphragms
  • Composite Steel Floors
  • Services