Solaris is a mixed-use project located in the heart of Vail, Colorado consisting of six stories of condominiums and more than three stories of retail, office, and parking facilities. In addition to two stories of restaurant and retail space, amenities include a 10-lame bowling alley, three movie theaters, and enclosed pool/fitness area, 300 enclosed parking spaces, and a loading dock that accommodates delivery trucks (including 18-wheel tractor/trailer combinations). The structure is nine stories tall on the north side and seven stories tall on the south side, and it wraps around a plaza that functions as a central gathering location for the town of Vail. The plaza serves multiple functions in the summer and is used as an ice-skating rink during the winter. The plaza also is used to display $1 million worth of artwork (consisting of three individual pieces).

Project Specifics

Location: Vail, CO
Completion: 2010
Square Footage: 527,316
Construction Cost: $200,000,000

Structural Features

  • Structural system: Precast core walls for the full height of the building; precast walls and steel columns for vertical loads.
  • Underground parking: Precast double tees and girders
  • Above-grade: Structural steel frame with composite steel deck slabs anchored to precast concrete elevator/stair cores for lateral stability
  • Foundation type: Cast-in-place concrete mat foundation and precast foundation with buttress walls.
  • Services